2014. november 19., szerda

Alsó- vagy felsőfűtőszálas patron? Előnyei hátrányai

Alsó- vagy felsőfűtőszálas patron? Előnyei hátrányai


Ha valaki elkezdi magát beleásni az elektromos cigarettázás világába szépen, lassan rájön dolgokra, apró trükkökre és megoldásokra, amikről nem nagyon lehet találni semmit az interneten és még kevésbé mondják el akkor, amikor megvásároljuk az első készülékünket. Megoszlanak a vélemények az alsó vagy felső fűtőszálas patronok használatáról. Egyre inkább azt veszem észre, hogy a BCC (Bottom Coil Changeable, cserélhető alsó fűtőszál) patronok most virágkorukat élik; egyre jobban szorítják vissza a korábban elterjedt felső fűtőszálas társaikat. Mi több, a korábban megjelent felső fűtőszálas patronokat mindinkább "konvertálják" át alsó fűtőszálassá. Azonban felső fűtőszálas patronok rendelkeznek egy apró előnnyel: kevésbé folynak! Ez az előny tulajdonképpen a hátrányuk is, hiszen a kazánban lévő üvegszálat át kell itatni ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű gőzt kapjunk. Ezzel szemben az alsó fűtőszálas patronokban az üvegszál mindig nedves, hiszen folyton a liquid alatt van. A felső fűtőszálas patronoknál bőven van esély rá, hogy égett ízt érezzünk. Ez azért is lehetséges, mert az üvegszál nem teljesen itatódik át illetve a tekercselés hamar gőzzé alakítja az e-liquidet. Tehát ha alacsony ellenállású kazánt választunk az akkumulátorunk terhére, akkor fennáll a veszélye, hogy égett ízt kapunk kedvenc folyadékunk íze helyett.
Miért folyik a patronom? (az örök kérdés)
Nem lehet elsiklani azon tény felett, hogy az alsó fűtőszálas patronoknál gyakoribb a folyás. Elmélkedtem sokat a témán és az van, hogy a folyás illetve a szörcsögés sokkal összetettebb dolog, mint az elsőre látszik. A patronok az alábbi okok miatt kezdenek el folyni:
- Hiányos üvegszál a kazánban, vagy rosszul épített kazán
Ez teljesen evidens. Ha nincs meg a megfelelő mennyiség az üvegszálakat illetően, akkor a folyadék utat talál a szálak között és elkezd beömleni a kazánba. Megoldás: kazánfelújítás
- Híg vagy felhígult folyadék
A túl híg folyadékokhoz megfelelő mennyiségű tömítés, vagyis több üvegszál szükséges a kazánban, mint általában. A többségben növényi glicerint tartalmazó folyadékok sűrűbbek, jobban hasonlítanak a szörphöz, mint a folyadék szoros értelméhez. A felső fűtőszálas patronok esetében a VG bázisú folyadékokhoz az üvegszál szétpödrése volt az egyik megoldás, a BCC-nél viszont az üvegszálak ritkítása. A "felhígult folyadék" összefügg az akkumulátor teljesítményével.
- Rossz technika
Az elektromos cigarettázásnak van egy külön technikája, ahogyan szívni kell. Bevallom, én még mindig nem feltétlenül figyelek erre, de a tény tény marad. Mielőtt beleszívnánk egy másodperc erejéig izzítani kéne, majd a beleszívás vége előtt elengedni a gombot. Ebben az esetben kevesebb a valószínűsége, hogy hagyunk a csőben elpárolgott folyadékot, amit nevezzünk kondenz-folyadéknak. Ha nem így szívjuk, akkor ez a kondenz folyadék felgyűlik és egy idő után olyan, mintha folyna a patron. Ez az e-cigizés velejárója, főleg annak kell ezt elfogadni, aki nem a "szabvány"-technikát követi. Természetesen, ha a kazán kialakítása olyan, hogy engedi, visszafolyni a tekercseléshez a folyadékot akkor ezzel a jelenséggel keveset találkozunk. Felső fűtőszálasoknál a Vivi Nova kazánja pont ilyen (legalábbis az eredetinek). Az alsó fűtőszálasoknál a levegőcső gyakorlatilag egyben van a kazánnal, így a folyadék simán a kazán felé távozhat.
- Magas vagy éppen alacsony akkumulátorteljesítmény
A magas akkumulátorteljesítménytől a folyadék felhígul és könnyebben szívódik fel az üvegszálakon keresztül. Az olyan akkumulátoroknál, ahol a feszültség illetve a teljesítmény állítható ez a jelenség könnyen megfigyelhető. A nagyobb feszültség miatt a kazán gyorsabban melegszik és a hő hatására a folyadékban lévő VG felhígul. Alacsony teljesítménynél viszont az üvegszálban lévő folyadék nem képes gőzzé alakulni teljesen, ugyanakkor az e-cigi megszívásával bizonyos mértékű vákuum keletkezik. Egy idő után a kazánt ellepi a lötty és az alacsony feszültség miatt nem lesz képes továbbra sem elpárologtatni azt. Ez utóbbi a felső fűtőszálas patronokra is hatással van, csak ebben az esetben a szipkán gyűlik fel a folyadék.
- Külső behatás
Elsősorban a hőmérsékletről van most szó, ami az akkumulátorhoz hasonlóan hígabbá vagy épp kevésbé folyóssá teszi a folyadékot. Ebben az esetben inkább a meleg az, ami negatív hatással lehet ránk. A folyadékot keverők figyelmét külön felhívnám, hogy télisíteni kell a folyadékokat vagy nyarasítani. Nem lehet tehát egy dologra ráfogni, hogy ezért vagy azért folyik a patron. Fontos, hogy megfelelően válasszuk ki az e-cigink összetételét, a kazánra, az akkumulátorra és a folyadékra egyaránt. Nagy szerencse tehát, hogy több dologra nem kell odafigyelni csak is kizárólag arra, amiből az e-cigizés áll. :)

Végfelhasználóként a gyári kazánokkal nem sok gondunk lehet, bár találkoztam én már frissen beüzemelt kazánnal is, aminek kapcsán alig 5 perc alatt távozott 1ml folyadék a patronból. Amire viszont mindenképp szükséges odafigyelni, hogy milyen ellenállású kazánt vásárolunk, és milyen folyadékot szeretnénk szívni! Természetesen jó, ha olyan ember is van a közelben, aki tapasztalt e téren. A legtöbb akkumulátor 3,3V-ot ad le de léteznek olyanok is, amik 3,7V-ot illetve többet,kevesebbet. 3,3V-os akkumulátoroknál az 1,8-2,2 ohm-os kazánok teljesen jól viselkednek, de még a 2,4 ohm-osakat is gyönyörűen viszi. A 2,4 ohm vagy feletti kazánokhoz már nem árt nagyobb feszültségű akkumulátort keresni. Nem istenítem a BCC patronokat, hiszen mindenki maga döntse el melyik szimpatikus neki! Amikor felső fűtőszálas patronjaim voltak nem voltam oda az alsó fűtőszálasokért, bár most többségben BCC patronom van, és nem feltétlenül cserélném vissza őket. Ez a leírás talán hasznos segítség lehet azok számára, akik keresik a megoldást rá, hogy alsó- vagy felső fűtőszálas patront vegyenek illetve, hogy egy adott patron miért is folyik.

A cikk tartalma átvehető, amennyiben hivatkozásként megjelölésre kerül a forrás:  http://www.eliquidtrafik.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése