2014. november 30., vasárnap

Ha nyilvánosan akarod kifejezni a véleményedet az elektromos cigarettáról, nem ártana képben lenned azzal, amiről beszélsz

 Ha nyilvánosan akarod kifejezni a véleményedet az elektromos cigarettáról, nem ártana képben lenned azzal, amiről beszélsz


Az ECF-nek tett nyilatkozatában beszélt az e-liquid összetevőivel kapcsolatos új kutatásáról, amelyet az e cigisek és elektromos cigarettával foglalkozó cégek nyújtotta közösségi finanszírozás tett lehetővé.

“Ha nyilvánosan akarod kifejezni a véleményedet az elektromos cigarettáról, nem ártana képben lenned azzal, amiről beszélsz”

Dr Farsalinos egy görög szív és érrendszeri specialista, aki az elmúlt években komoly nemzetközi népszerűségre tett szert az elektromos cigarettával kapcsolatos úttörő klinikai kutatásaival. Az ECF-nek tett nyilatkozatában beszélt az e-liquid összetevőivel kapcsolatos új kutatásáról, amelyet az e cigisek és elektromos cigarettával foglalkozó cégek nyújtotta közösségi finanszírozás tett lehetővé. Beszélt nekünk a munkájáról, az e cigi jövőjéről és arról, hogy nem minden elismert szakértő a valóságot állítja. A Napi munkája során szív és érrendszeri kutatásokkal foglalkozik egy belga kórházban, mi vezette mégis arra, hogy az elektromos cigi vizsgálatára kezdjen összpontosítani? Sokan kíváncsiak lehetnek az összefüggésre.

Dr Farsalinos: Teljesen véletlenül történt, épp egy a dohányosok szívrendellenességeivel kapcsolatos kutatást fejeztem be éppen, amikor két barátomtól egy képüzenetet kaptam, rajta az újonnan vásárolt e-cigarettájukkal. Az első reakcióm az volt, hogy fölösleges dologra szórták el a pénzüket; ha valóban le akartak volna szokni a dohányzásról, felírtam volna nekik a szükséges gyógyszereket. De ők kitartottak mellette és folyamatosan küldték az újabb képeket. Egy idő után már beláttam, hogy tényleg bevált nekik a dolog. Arra gondoltam, hogy ez egy olyan dolog, ami komolyabb, tudományos vizsgálódást érdemelne, szóval elkezdtem kutakodni a lehetséges előnyeiről. Felfedeztem egy görög elektromos cigaretta fórumot, ahol önkéntesekre is akadtam az első klinikai vizsgálatomhoz. Az egészségügy területéről sok ember úgy tűnik automatikusan negatívan áll hozzá a dologhoz.
Úgy érzi, hogy ön és csapata magányosan utakon jár?
Tavaly eléggé magányosnak éreztem magam. Tényleg csak páran végeztünk hasonló kutatást és valószínűleg őrültnek tűntünk a kollégák szemében. Viszont egyre gyarapodunk, az e-cigaretta egyre nagyobb elismertségnek örvend. Az elmúlt pár hónapban egyre többen támogatnak minket tudományos és orvosi körökből.
Miért most bukkannak fel ezek az emberek?
Még nincs elegendő kutatásból származó adatunk, de már így is jóval előrébb vagyunk, mint az elmúlt években. Ez alatt az idő alatt a közvélemény a negatív kampány ellenére megkedvelte az e-cigarettát. Úgy vélem ezek a tények győzték meg őket, hogy jobban szemügyre vegyék a dolgot. Szerintem az emberek többsége, aki leszólja az elektromos cigarettát, nem igazán rendelkezik behatóbb ismeretekkel róla. Ha nyilvánosan akarod kifejezni a véleményedet az e-cigarettáról, nem ártana képben lenned azzal, amiről beszélsz. Mert azzal, amit tudósként mondunk, sok ember véleményét befolyásoljuk. Sok dohányost ismerek, akit már a kipróbálásáról is sikerült eltántorítani. Még rosszabb, amikor sokan visszaszoknak, a hagyományos cigarettára miután hallják a tudósokat a lehetséges veszélyekről vitatkozni; a probléma az, hogy a dohányzás kockázatait gyakran elfelejtik megemlíteni.
Lehangoló iróniáról van itt szó.
Senki sem számít arra, hogy az elektromos cigaretta tökéletesen biztonságosnak, egy egészséges hobbynak bizonyuljon. de nem is kell, hogy az legyen.
Ez érdekes, mert abból, amit a sajtóban látok az emberek nem elégedettek az elektromos cigarettával, amíg be nem bizonyul, hogy 100%-osan kockázatmentes.
Ismer akár egy olyan gyógyszert is, aminek nincs mellékhatása? Például a paracetamol világszerte használt, mégis elsődleges oka annak, hogy emberek saját magukat ölik meg; ha bevesz belőle egyszerre 10 tablettát, akut májelhalás következhet be. Fontos megérteni, mi nem azt állítjuk, hogy az elektromos cigi egy minden értelemben hasznos dolog. Hasznos a dohányosoknak, mindenki másnak pedig nem az. Nem javasolnám a nemdohányzóknak, hogy kezdjenek el e- cigizni. Viszont dohányosoknak, figyelembe véve a dohánytermékek pusztító hatását, ez egy teljesen forradalmi módja a káros hatások csökkentésének. Valójában az ideális az lenne, ha az elektromos cigarettázás csak egy köztes állomás lenne a teljes leszokás felé vezető úton. A fő különbség, hogy a dohánytermékek célja, hogy az emberek nemdohányzóból dohányzóvá váljanak. A kezdetektől fogva az elektromos cigi úgy volt reklámozva, hogy dohányosból vaperré váljon valaki, nem pedig nemdohányzóból legyen e cigis. Az elektromos cigaretta cégeknek nincs szükségük arra, hogy fiatalokat és nemdohányzókat szólítsanak meg, ez az a nagy különbség, amit a Dohányzásfelügyelet (Tobacco Control) nem hajlandó elfogadni. Mégis a sajtó gyakran közöl sztorikat arról, hogy a gyerekek ugyanolyan menőnek tartják, mint a dohányzást. Van ebben valami igazság?
Az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból rendelkezünk ilyen adatokkal, de a főcímek nem egyeznek az eredményekkel, ha jobban megvizsgáljuk őket. Erre a legjobb példa a legutóbbi CDC felmérés. Sokan a CDC-nél azon a markáns véleményen vannak, hogy az e-cigarettával új „nikotinjárvány” elterjedésének lehetünk tanúi. Viszont azt elfelejtették megkérdezni a fiataloktól, hogy gyakori használók-e? Az eredmények ebből a kérdésből származtak: Kipróbáltad-e az elmúlt 30 napban az e-cigarettát? A CDC szerint egyetlen slukk is elég ahhoz a 30 napban, hogy valakit használónak tekintsünk. Ha ezt nézzük hányan válaszoltak a nemdohányzók közül a fenti kérdésre igennel 0,5%-ot kapunk. Az eredményt problémaként értelmezték, pedig nem az. A józanész szerint 0,5 százalék majdnem semmi.
Mások még jobban eltúlozták az eredményeket. Nem akarok senkit se megnevezni, mert egyszerűen nem akarok nagyobb nyilvánosságot biztosítani nekik. Vannak olyan Egyesült, Államok-béli orvosprofesszorok akik nevetségessé teszik magukat és sajnos az egyetemüket is, mert azok hivatalos weblapján jelentetik meg cikkeiket. Egyvalamit nem tudok megérteni; sosem hoznám így magam kellemetlen helyzetbe. Csupán le kell ellenőrizni a számokat, hogy feltűnjön, ezek a nyilatkozatok képtelenségek.
Előfordult már hogy az ön egyik tanulmányát is félreértelmezték?
Az Európai Unió bizonyosan bűnös abban, hogy mondatokat ragadott ki a tanulmányaimból és más szövegkörnyezetben tálalták azokat. Természetesen nem hibáztathatom a törvényhozókat, hogy nem szakértők minden területen, amit szabályozni akarnak. Viszont legalább elolvashatnák a részletes leírást és tanácsot kérhetnének, amikor szükségük van rá. Gyakran nem teszik ezt meg, gyakran csak kiragadnak egy állítást, ami alátámasztja az álláspontjukat, majd erre hivatkozva vezetnek be emberek millióit érintő szabályozásokat. Nem voltam meglepett a jogalkotók reakciójával kapcsolatban. A gond az, hogy túlkésőn cselekedtek, mert már oly sok millió felhasználó van Európában, akiket nem hagyhatnak figyelmen kívül. Ez az oka annak, hogy nem tilthatják be, vagy alkalmazhatnak gyógyszerészeti szabályokat az e-cigarettára. Három évvel korábban senki sem figyelt volna fel a dologra, de túlkésőn érkeztek.
Ez jó hír a vapereknek és a dohányosoknak is.

A jelenlegi szabályozás komoly problémákkal küszködik, részben a nikotinszinttel kapcsolatban, ami túl alacsony. Két kutatást végeztem a nikotin felszívódásával kapcsolatban, egyikben egy harmadik generációs eszközzel és egy 9 Watton használt „clearomizer”-rel. Bár tapasztalt vaperekkel dolgoztunk együtt, a felszívódás mértéke csak körülbelül egyharmada volt a cigarettáénak: vagyis 35 percig kell vapelni ahhoz, hogy a vérplazma nikotinszintje annyi legyen, mint egy 5 perc alatt elszívott cigaretta után.
Ez azt mutatja, hogy az elektromos cigi a hagyományoshoz képest nem egy hatékony nikotin beviteli eszköz.
Ha hatékonyabbak lennének, akkor leszoktató termékként is jobban beválnának?
Természetesen minél jobban sikerült szimulálni a hagyományos nikotinbevitelt, annál jobb. Sok mindent kell még fejleszteni az e-cigarettáknál, de a 20 milligrammos korlát egy komoly lépés visszafelé. Ennek ellenére elég ellentmondásosnak tűnhet, hogy az e-cigarettának erősebbnek kellene lennie. Valóban az, de másról is szó van itt. A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a nikotin mellé más vegyi anyagokra is szükség van, hogy függőség alakuljon ki. Önmagában nem olyan addiktív, mint gondoltuk. Nem azt állítom, hogy egyáltalán nem az, de úgy tűnik, más alkaloidák jelentősen hozzájárulnak a hatásához. Ezek az anyagok nincsenek meg egy elektromos cigarettánál.
Kétlem, hogy egy nemdohányzó e-cigaretta függővé válhat. Nem tartom lehetetlennek, de úgy vélem nagyon valószínűtlen.

Mennyi idejét veszi el ez a kutatás?
Nagyon sokat, egy kutatáshoz egy kicsit őrültnek kell lennie az embernek és nagyon kell kedvelnie. Ez nem csak egy munka. Nemcsak arról van szó, hogy el kell végezni a konkrét kutatást, rengeteg időt igényel az előkészítés is. Meg kell teremteni a forrásokat és a kórház etikai bizottságának is jóvá kell hagynia, majd önkénteseket kell keresni. Szóval sok a tennivaló még mielőtt elkezdhetné az ember.
Hány kutatást végzett eddig a témakörben?
Eddig hét publikációm volt, három további van elfogadva és vár a megjelenésre. További terveim is jóváhagyásra várnak, például annak összehasonlítása, mennyi rákkeltő anyag mérhető dohányzók és vaperek anyagcseréjében. Ezek anyagi forrásra várnak, én akár már holnap el tudnám kezdeni.
Általában hogyan talál támogatást?
Néhány tanulmány nem igényelt komoly kiadásokat, például a kórházi és laborköltségek ingyen voltak. Egyik példa erre a „Vaping Topography Study” amivel, csapatommal a szabadidőnkben és hévégén foglalkoztunk. Nem is tudnám megmondani hány órát töltöttünk vaperekről történő videofelvételek készítésével és az eredmény speciális szoftverrel végzett vizsgálatával.
Még a csapatom elkötelezettsége sem teszi lehetővé költsége klinikai tanulmányok elkészítését. Például amikor a szívkoszorúér áramlási sebességét vizsgáltuk (Coronary Flow Velocity Study), az azt elvégző kórház személyenként és alkalmanként 240 eurót kért a vizsgálatért. Több mint 80 résztvevő, fejenként két alkalom, ez rengeteg pénz és ez még csak a kórházi díj. A tanulmányok gyakran sok ember munkáját igénylik. Nem tudok egyszerre beadni egy intravénás injekciót és kardiogramot készíteni. Szükség van valakire, aki segít, gyakran több személyre is.
Évtizedekkel ezelőtt a dohányzást egészségesnek tartották, most már tudjuk, hogy az igazság ennek pont az ellenkezője.
Úgy véli, hogy az emberek félnek bevallani, hogy az e-cigaretta kevésbé ártalmas, mint a dohányzás, mert évekkel később kiderülhet, hogy tévedtek és felelősségre vonhatókká válnának?
Ezért tartom fő kijelentésemnek, hogy az e-cigaretta a jelenlegi kutatások szerint kevésbé ártalmas, mint a hagyományos dohány. Nem állítom azt, hogy ez egy egészséges szokás, amire mindenkit bátorítok. Én csak összehasonlítom a dohány hatásaival, tudva mi van annak a füstjében.
Sok dolog van, még amit laboratóriumban kell vizsgálnunk: nehézfémek és toxinok a kibocsátott párában, kémiai anyagok hatása nagy teljesítmény használatakor. Rengeteg kutatási lehetőség lenne, sokra el is készült a tervezet, de az anyagiak még hiányoznak.


A cikk tartalma átvehető, amennyiben hivatkozásként megjelölésre kerül a forrás:  http://www.eliquidtrafik.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése